להקדים תזונה לתרופה - 'עד עצם היום הזה': מזונות פונקציונליים לבריאות העצם








                                                                

'עד עצם היום הזה'

מזונות פונקציונליים מממלכות שונות לבריאות העצם

ד"ר יוסי שבח PhD, RNa, MIHA, 
נטורופת והרבליסט

מזונות פונקציונליים
המוכרים גם בשם מזונות-על,
הפכו מטרנד לוהט, לחלק קבוע בסגנון חיים בריא, לצד מרכיבי בריאות נוספים כגון
פעילות גופנית, שינה טובה והפחתת מתח.

 

בהרצאה זו אדבר על מקבץ מזונות מממלכות שונות, לשמירה על בריאות העצם.

מזונות פונקציונליים בהגדרתם הם מזונות בעלי ערך נוסף לשימוש המקובל בהם כמקור לפחמימות, חלבונים ושומנים.

מזונות פונקציונליים או רכיבים המצויים בהם, מקדמים בריאות בתחומים שונים ובתנאי שהם נצרכים בכמות ובתדירות מסוימים, לרבות אופן ההכנה שלהם.

הידע אודות מזונות אלו והשפעתם הבריאותית, מקורו בידע מסורתי מתרבויות שונות, שחלקו הוכח במחקרים שונים. בנוסף לכך, מחקרים רבים שנערכו בעשורים האחרונים על רכיבי מזון בודדים, הציגו תכונות פונקציונליות חדשות למזונות שונים, שלא בהכרח היו ידועות בשימוש המסורתי.

הידע המסורתי מתרבויות שונות התקבל בתהליך הסתגלות הדרגתי שהותאם לתנאים הסביבתיים ולמצאי המזון המקומי. תנאים שונים הובילו למציאת פתרונות להכנה ולשימור מזון ובסופו של תהליך המוצר המוגמר הפך למזון פונקציונלי בעל ערך בריאותי גבוה יותר מחומר הגלם הבסיסי.

חלק מתרבויות אלו עדיין מצליחות לשמור על התזונה המסורתית, אך חלקן, עקב השפעות העולם המערבי, זונחות בהדרגה את התזונה המסורתית, לרבות שיטות הכנה מסורתיות של מזון, שהן אלו האחראיות להפיכת המזונות לפונקציונליים.

חשוב שנפעל למען שימור והעצמת ידע מסורתי זה ושיטות הכנה אלו, הן לטובת אותן תרבויות והן לטובת שיתוף והפצת הידע בקרב העולם המערבי במטרה לשפר את התזונה המערבית כחלק ממערך לשמירה על בריאות הציבור.

בדומה לרפואת צמחים בה מורכבת פורמולת צמחים בעלת השפעות בריאותיות ייעודיות, כך ניתן לעשות גם בתזונה פונקציונלית. בהרצאה אשלב פורמולות מזון פונקציונלי המיועדות לתמיכה בבריאות העצם.

ההרצאה תכלול:
  • אזכור תרבות מסורתית בישראל, לרבות רכיב מזון חשוב התומך בבריאות העצם
  • הצגת מזונות פונקציונליים והשפעותיהם על בריאות העצם
  • ביסוס מדעי להשפעת המזונות
  • מקבץ פורמולות מזון פונקציונלי להכנה וליישום יומי לשמירה על בריאות העצם

 

אודות המרצה: ד"ר יוסי שבח PhD, RNa, MIHA, נטורופת והרבליסט

מייסד ויו"ר כנסי 'להקדים תזונה לתרופה'

מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא.

מייסד ומנהל המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית ובית הספר לתזונה פונקציונלית.
עוסק בטיפול, בהוראה ובהנחיה קלינית בתחומי הרפואה הנטורופתית, רפואת הצמחים והתזונה הפונקציונלית.
עוסק במחקר אתנו-קולינרי בתרבויות מסורתיות.
שימש כיו"ר האגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית בין השנים 2010-2008.
 
מפתח תוכניות הבריאות:
  • 'פירמידת המזון הפונקציונלית' לשמירה על אורח חיים בריא
  • 'דיאטת שעורה' למניעה ולטיפול בסוכרת ובסינדרום המטבולי
  • 'דיאטת סלק' לעידוד תהליכי דטוקסיפיקציה ('ניקוי גוף' ו 'ניקוי כבד') ולקידום תהליכי הבראה

ממייסדי האתרים: